Wellink: vrijwillige hulp aan Grieken is risico voor banken

Wellink op een bijeenkomst in het Candese Toronto in april van dit jaar. Foto Bloomberg / Norm Betts

Banken en pensioenfondsen lopen veel risico als ze vrijwillig gaan bijdragen aan een nieuwe reddingsoperatie van Griekenland. Dat zegt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank in een afscheidsinterview met NRC Handelsblad.

In ruil voor een tweede noodpakket aan financiële steun voor de Grieken wilde Duitsland private investeerders ertoe dwingen bij te dragen aan de reddingsoperatie. Centralebankiers vreesden echter dat financiële markten en kredietbeoordelaars dwang gelijk zouden stellen aan een Grieks faillissement.

Gisteren kwamen de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy overeen banken en pensioenfondsen niet te dwingen om Griekenland te helpen. De twee landen willen nu dat banken en pensioenfondsen vrijwillig gaan bijdragen aan de oplossing van de Griekse schuldencrisis.

Hoewel er zeker een maatschappelijke prikkel kan zijn om bijvoorbeeld Griekse staatobligaties niet te dumpen, moeten banken en pensioenfondsen ook denken aan hun eigen klanten, vindt de scheidend president van De Nederlandsche Bank (DNB). Zo stelt Wellink dat “pensioenfondsen moeten doen wat in het belang is voor de pensioengerechtigden” en dat het lopen van hogere risico’s misschien niet in het belang is van pensioengerechtigden, omdat “fondsen een plicht hebben zich te gedragen als goed huisvader voor de belangen waar voor zij zijn aangesteld”.

Lees het uitgebreide interview met Nout Wellink in de papieren of digitale editie van NRC Handelsblad