‘VS en Talibaan zijn begonnen met vredesonderhandelingen’

Caption: Afghan national army soldiers and Canadian army soldiers from 4th platoon, Bulldog company 1st Battalion, 22nd royal regiment patrol in the Panjwai district of Kandahar province in southern Afghanistan June 16, 2011. Canada will end its combat role in Afghanistan by the end of July, after nearly ten years fighting in Afghanistan. REUTERS/Baz Ratner (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT)
Caption: Afghan national army soldiers and Canadian army soldiers from 4th platoon, Bulldog company 1st Battalion, 22nd royal regiment patrol in the Panjwai district of Kandahar province in southern Afghanistan June 16, 2011. Canada will end its combat role in Afghanistan by the end of July, after nearly ten years fighting in Afghanistan. REUTERS/Baz Ratner (AFGHANISTAN - Tags: CONFLICT) Afghaanse soldaten patrouilleren samen met het Canadese leger in Kandahar. Foto Reuters / Baz Ratner

De Verenigde Staten zijn samen met andere westerse landen begonnen aan inleidende vredesonderhandelingen met de Talibaan.

Dat zei de Afghaanse president Hamid Karzai vanochtend tijdens een persconferentie in Kabul. De besprekingen tussen de VS en de Talibaan moeten volgens hem een einde maken aan de bijna tien jaar durende oorlog in Afghanistan.

Diplomaten hebben al eerder bevestigd dat er al maanden verkennende gesprekken plaatsvinden tussen de twee kampen. De uitspraak van Karzai is echter de eerste officiële bevestiging van de besprekingen. De Amerikaanse ambassade in Kabul wil geen commentaar geven, meldt persbureau Reuters.

De toespraak van Karzai komt een dag nadat de VN-Veiligheidsraad de sancties tegen de Talibaan losmaakte van die tegen Al-Qaeda. Volgens diplomaten maakte deze beslissing de weg vrij om met vredesonderhandelingen te beginnen in Afghanistan. De hoop bestaat dat besprekingen met de Talibaan de politiek stimulans betekenen voor de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Afghanistan later dit jaar. Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates zullen er mogelijk aan het einde van het jaar pas politieke onderhandelingen kunnen zijn met de Talibaan, mits de NAVO successen boekt met het terugdrijven van militanten.