Voedselprijzen blijven de komende tien jaar hoog

Rotterdam. De prijzen van graan, maïs en andere andere voedselgrondstoffen blijven de komende tien jaar structureel flink hoger dan in de afgelopen tien jaar. Dat staat in een gisteren gepubliceerd rapport van twee vooraanstaande organisatie, de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) en de Organisatie voor Economische Ontwikkeling en Samenwerking (OECD).

Volgens de prognose van de twee organisaties zullen de prijzen van granen als maïs, tarwe en rijst 20 procent hoger liggen dan in het afgelopen decennium. Daarbij is gecorrigeerd voor inflatie. Voor vlees zullen de prijzen in het komende decennium 30 procent hoger liggen.

Volgens de FAO en de OECD neemt de landbouwproductie de komende jaren weliswaar toe, maar niet zo snel als in de afgelopen tien jaar, door hogere productiekosten. In het komende decennium ligt die groei naar verwachting op jaarlijks 1,7 procent, terwijl dat de afgelopen tien jaar 2,6 procent was.

Een groeiende hoeveelheid grondstoffen zal gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen. In 2020 gaat 30 procent van alle suikerriet ter wereld als bio-ethanol naar de transportsector.