Verdachte bankiers van onderwereld opgepakt

De nationale recherche heeft deze week zeven mensen opgepakt die samen een zogeheten ‘onderwereldbank’ geëxploiteerd zouden hebben. In Abcoude is beslag gelegd op de vrijstaande villa en in Amsterdam op een tweede woning van de 46-jarige hoofdverdachte.

In het onderzoek zou zijn gebleken dat de bankier door tal van mensen werd benaderd om ondergronds geld over te boeken. Met zijn medeverdachten is de man aangehouden op verdenking van witwassen en underground banking.

De verdachten zijn allemaal afkomstig uit India. Zij zouden deel uitmaken van een wereldwijd netwerk van bankiers en koeriers, die vermoedelijk betrokken zijn bij grote transacties. Uitschieters van meer dan een miljoen euro waren volgens de politie geen uitzondering. De hoofdverdachte kocht in Engeland vermoedelijk Britse ponden van drugshandelaren.

In het onderzoek ontdekte de politie in februari in een ruimte onder de achterbank van een personenauto een tas met bundels bankbiljetten. Het ging in totaal om 112.400 euro. In diezelfde maand is beslag gelegd op 321.300 euro, verstopt onder een laag wasgoed in een plastic boodschappentas. In een woning in Capelle aan den IJssel werd in maart bij een doorzoeking beslag gelegd op in totaal 1.059.084,40 euro. In het ondergronds bankieren maakte de hoofdverdachte vermoedelijk gebruik van een café en een pizza afhaalcentrum in Amsterdam.