Van Luyn neemt afscheid van bisdom Rotterdam

Ad van Luyn heeft vandaag afscheid genomen als bisschop van het bisdom Rotterdam. De bisschop wordt na zeventien jaar opgevolgd door zijn huidige collega in Breda, Hans van den Hende. Dit meldt de NOS.

In de Rotterdamse kathedrale kerk werd vanmiddag afscheid genomen van Van Luyn met een eucharistieviering. Prins Willem-Alexander en prinses Máxima waren daarbij aanwezig.

Van Luyn vertrekt naar de salesiaanse congregatie in het Duitse Bonn. Hij wil zich daar gaan inzetten voor zwerfjongeren. Tot het eind van deze maand blijft hij nog voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Bij het aantreden van Van den Hende zal een nieuwe voorzitter worden gekozen.

Van Luyn kwam in november in het nieuws, toen bleek dat een slachtoffer van seksueel misbruik in de congregatie van salesianen van Don Bosco werd afgekocht door zeven priesters. Het slachtoffer vroeg hulp aan Van Luyn, bij wie hij in de klas had gezeten. Van Luyn reageerde niet op die hulproep.

In 2009 kwam kritiek op Van den Hende, zijn beleid zou niet van deze tijd zijn.

    • Peter van der Ploeg