Utrecht krijgt eerste opvangcentrum voor verkrachte vrouwen

In Utrecht komt het eerste Nederlandse opvangcentrum voor verkrachte vrouwen. In het Centrum Seksueel Geweld van het UMC Utrecht worden slachtoffers opgevangen en onderzocht door psychologen, artsen en rechercheurs.

Dergelijke centra bestaan al in Denemarken, Engeland en de Verenigde Staten. In Nederland zoeken verkrachte en aangerande vrouwen gemiddeld pas na een jaar hulp, schrijft de Volkskrant. Uit schaamte en angst om niet geloofd te worden, wachten zij hiermee. “En als ze zich al melden, haken ze vaak weer af omdat de hulp zo versnipperd is”, vertelt oprichter van het centrum en psycholoog Iva Bicani. “Meestal proberen ze het dan maar te vergeten. Maar zonder behandeling ontwikkelen bijna al deze meisjes een posttraumatische stressstoornis.”

In landen met een opvangcentrum zoeken vrouwen eerder hulp na seksueel geweld. Volgens een woordvoerder van de Utrechtse zedenpolitie verhoogt dat bovendien de pakkans van de daders. “Als meisjes eerder komen, kun je meer sporen veiligstellen. En de aangiftebereidheid zal toenemen.”

    • Hans Klis