Uitgelicht zondag

BBC Picture Shows: Philip Mould and Fiona Bruce BBC

Film

Het zakmes (Ben Sombogaart, 1991, NL). Voor kinderen spannende, voor volwassenen even komieke als hartverscheurende film over zesjarige jongen (prachtig gespeeld door Olivier Tuinier) die steeds ingenieuzer plannen bedenkt om zijn verhuisde vriendje terug te vinden. Ned.3, 09.00-10.30u.

The Magnificent Seven (John Sturges, 1960, VS). Amerikaanse remake van Kurosawa’s Seven Samurai (1954) werd populaire actiewestern. Titelhelden beschermen Mexicaanse dorpelingen tegen bandieten. Met Yul Brunner, Steve McQueen, Robert Vaughn, James Coburn, Charles Bronson, Eli Wallach en Horst Buchholz. Eén, 14.05-16.10u.

Basic Instinct (Paul Verhoeven, 1992, VS). Doeltreffende thriller van Verhoeven, die de lessen van Alfred Hitchcock aanpaste aan de hogere tolerantiedrempel van de jaren negentig. Schijnbaar koele, superzinnelijke, intelligente en biseksuele bestsellerauteur Sharon Stone verleidt detective Michael Douglas, die onderzoekt of zij haar minnaar heeft vermoord.RTL8, 22.05-00.40u.

Disgrace (Steve Jacobs, 2008, AUS/Z-A). Dienstbare verfilming van J.M. Coetzees roman. Vreemd dat twee stadsmensen een dochter hebben voortgebracht die is neergestreken op het platteland, denkt David Lurie (John Malkovich). Dochter Lucy (Jessica Haines) bestiert een boerderij, David doceert literatuur in Kaapstad. Hij raakt zijn baan kwijt en gaat haar bezoeken.BBC 2, 00.30-02.25u.

Informatief

Oerol 30 jaar. Terugblik op drie decennia van het Terschellinger festival dat vrijdag weer van start ging.Ned.2, 15.30-16.00u.

30 jaar Oerol. Portret van Joop Mulder, die dertig jaar geleden Oerol bedacht. Met o.a. Brigitte Kaandorp, Wende Snijders, Peter Tuinman en Sanne Vogel.Ned.2, 17.10-18.00u.

Zee, zout en zeilen. Twee vrienden varen in een zeilboot om de aarde en vragen aandacht voor de vervuiling van het milieu in zee. In deze aflevering zeilen ze van Fiji naar Vanuatu en ontmoeten Nan Hauser, die haar leven wijdt aan het onderzoek naar walvissen.Ned.3, 19.50-20.20u.

Fake or fortune? Eerste aflevering van vierdelige serie. Journaliste Fiona Bruce en kunstexpert Philip Mould onderzoeken de geheimen van de kunsthandel en komen terecht in een wereld van trucs en gekonkel, verborgen achter een deftig masker. Hun onderzoek naar de echtheid van een schilderij waarvan ze vermoeden dat het een Monet is, voert ze vanavond van New York naar Kairo en Kaapstad.BBC 1, 20.00-21.00u.

Andere tijden sport: De nacht van Anton Geesink. Drie jaar voor zijn overwinning in de judofinale tijdens de Olympische Spelen van 1964 in Tokio werd Geesink wereldkampioen. Vanavond een reconstrueert van de strijd om die titel door de ogen van de familie Geesink, die in een Utrechtse flat de verrichtingen van Anton moest volgen. En door de ogen van toeschouwers die met Geesink waren meegereisd naar Parijs. Ned.1, 22.00-22.35u.

Benutzt und gesteuert - Kunstler im Netz de CIA. Na WO II investeerde Amerika via de CIA honderden miljoenen dollars om kunstenaars en schrijvers te manipuleren. Vanuit een centrale in Parijs (met vertakkingen in alle Europese landen) werden fondsen beschikbaar gesteld aan bijvoorbeeld tijdschriften als Preuves van Raymond Aron en aan het Duitse Der Monat, dat auteurs als Heinrich Böll aan zich had gebonden. Arte, 01.05-02.00u.