UCI neemt extra maatregel tegen dopinggebruik

Wielrenners die de dopingregels overtreden mogen na hun loopbaan geen begeleidingsrol bij een ploeg vervullen. Dat heeft de de internationale wielerunie UCI gisteren bekendgemaakt. De nieuwe regel geldt vanaf 1 juli, maar werkt niet met terugwerkende kracht.

„We zijn ons bewust van de moeilijkheden die deze maatregel met zich meebrengt, maar zijn vastbesloten alles te doen om illegale acties in onze sport tegen te gaan”, stelt de UCI in een verklaring. De wielerunie gaf specifiek aan dat het de functies betreft van algemeen manager, teammanager, trainer, dokter, medisch assistent, mecanicien en chauffeur.

De UCI maakt echter wel uitzonderingen. Wielrenners die één keer zijn betrapt en daarvoor minder dan twee jaar straf hebben gekregen, mogen na vijf jaar wel een begeleidingsrol vervullen bij een ploeg.

Thomas de Gendt heeft gisteren de zevende etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De 24-jarige Belg van Vacansoleil kwam alleen over de finish in Serfaus-Fiss-Ladis. Op ruim dertig seconden eindigde Andy Schleck als tweede. De Luxemburger profiteerde van zijn aanwezigheid in de voorste groep door de bergtrui over te nemen van de Nederlander Laurens ten Dam.

Damiano Cunego van Lampre behield de leiderstrui. Raborenners Bauke Mollema en Steven Kruijswijk finishten met de Italiaan tussen de favorieten. Cunego heeft met het oog op de tijdrit van morgen een voorsprong van 1.23 op Mollema. Kruijswijk staat daar weer dertien tellen achter. De Luxemburger Frank Schleck en de Amerikaan Levi Leipheimer maken ook nog kans op de zege in het klassement.

Vandaag staat een relatief vlakke etappe op het programma in de Ronde van Zwitserland. (Novum)