thuiskoknieuws

Crashdiëten

Van snelle diëten word je echt dikker. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken – zelfs dieren worden dikker als ze na een streng beperkend dieet ineens weer kunnen eten wat ze willen. Dat komt omdat het lichaam, als het veel te weinig calorieën krijgt, niet alleen opgeslagen vetmassa gaat gebruiken, maar ook de spiermassa begint af te breken.

Spiermassa gebruikt veel energie.

Als er minder spiermassa is, heeft het lichaam ook minder energie nodig. Maar wie een poos lang te weinig gegeten heeft zal zodra hij de kans krijgt weer op de oude manier gaan eten. Die oude manier levert nu te véél calorieën op voor de stofwisseling van het verzwakte lichaam. En dus komt er vet bij.

Dat is ook de reden waarom mensen die veel gesport hebben als ze plotseling stoppen makkelijk dik worden.

Bij mensen die weer op hun oude manier gaan eten is het probleem bovendien nog vaak dat die oude manier al te calorierijk was. Minder snoepen, minder calorieën gebruiken, goed bewegen en gezond eten, dat is eigenlijk de enige manier om blijvend af te vallen. Vergeet dus Sonja Bakker, het Atkins-dieet of dokter Frank en ga minder en gezonder eten.

Rood vlees

Rood vlees staat al jaren op de lijst van gevaarlijk eten, maar waarom? Omdat er overtuigende epidemiologische aanwijzingen bestaan dat wie per week meer dan 500 gram rood of bewerkt vlees eet een hoger risico loopt op dikke darmkanker.

‘Rood vlees’ is niet alleen biefstuk, ook varkenskarbonade en lamsvlees vallen eronder.

Bewerkt vlees is vlees dat gerookt of gepekeld is of waar conserveermiddelen, vooral nitriet, aan toegevoegd zijn. Denk dan vooral aan vleeswaren zoals ham, knakworst, rookvlees enz.

Boerderijenweekend

Dit weekend kan iedereen die dat wil eens bij boeren en tuinders gaan kijken wat ze doen en wat ze verkopen. Biologica organiseert het jaarlijkse open boerderijen weekend, waarop biologische boeren en tuinders allerlei activiteiten organiseren, van zelf aardbeien plukken tot kaasmaken. Op lekkernaardeboer.nl kun je op de kaart van Nederland zien waar boerderijen open zijn en ook eventueel een fietsroute samenstellen.