‘Syrische tanks bestormen stad aan grens Turkije’

Caption: Protesters carry a banner during a demonstration against President Bashar al-Assad in the Syrian eastern town of Deir al-Zour, near the border with Iraq June 17, 2011. Syrian forces shot dead 16 people on Friday when they fired on protesters demanding the removal of President Bashar al-Assad, activists said, and European powers said Damascus should face tougher sanctions for the violence. REUTERS/Handout (SYRIA - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS In de Syrische stad Deir al-Zour werd er gisteren gedemonstreerd tegen het regime van president Bashar Al-Assad. Foto Reuters

Syrische troepen en gewapende aanhangers van president Bashar Al-Assad bestormden vanochtend de grensstad Bdama, staken huizen in brand en arresteerden zo’n zeventig mensen.

Dat hebben ooggetuigen tegenover persbureau Reuters verklaard. Rond zeven uur ‘s ochtends zouden tanks, gepantserde voertuigen en bussen met shabiba, gewapende mannen, de stad binnengereden zijn. Bdama ligt zo’n twee kilometer van de Turkse grens.


Grotere kaart weergeven

Gisteren zou het Syrische leger ook al de noordelijke stad Maaret al-Numan zijn binnengetrokken en zouden militairen de zuidelijke stad Khan Sheikhon hebben omsingeld.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden en zijn tienduizenden mensen ingerekend. Duizenden Syriërs zijn het aanhoudende geweld van het regime van Assad ontvlucht en worden in Turkije in vluchtelingenkampen opgevangen (bekijk hier de In Beeld van vluchtelingenkampen aan beide kanten van de Turkse grens)

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Lees meer over Syrië en over Bashar Al-Assad.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis