‘Servië moet kosten verdediging Mladic vergoeden’

Caption: Former Bosnian Serb military commander Ratko Mladic gestures as he appears in court at the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY) in the Hague in this still image taken from video June 3, 2011. Mladic faced the U.N. war crimes tribunal on Friday as a proud general who never lost a battle, declining to plead guilty and calling charges against him "monstrous". REUTERS/ICTY via Reuters TV (NETHERLANDS - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS De voormalig Servische generaal Ratko Mladic tijdens een zitting van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag, 3 juni 2011. Foto Reuters / ICTY

De van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-generaal Ratko Mladic wil dat Servië de kosten van zijn verdediging vergoedt.

Dat zegt zijn advocaat Milos Šaljić in de Kroatische krant Blic. Bovendien zou de Servische regering ook de reiskosten van de familie van Mladic naar het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag moeten betalen. Volgens Šaljić moet de regering beslissen of “zij haar burgers helpt of niet” door deze onkosten te betalen.

Het feit dat de oud-generaal zich vrijwillig heeft overgegeven mag niet bij deze overweging meetellen, vindt Šaljić. De Kroatische regering betaalt immers wel alle kosten van het proces tegen oud-generaal Ante Gotovina, dat komt neer op zo’n 32 miljoen euro. Gotovina gaf zich in tegenstelling tot Mladic niet over.

Mladic, nu 69 jaar, had het bevel over de Bosnisch-Servische troepen toen die na de val van Srebrenica op 11 juli 1995 achtduizend moslimjongens en -mannen hebben weggevoerd en vermoord, die formeel onder bescherming van Nederlandse VN-militairen stonden. Dit wordt beschouwd als de grootste oorlogsmisdaad in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog. De voormalig generaal werd 26 mei gearresteerd in een dorpje honderd kilometer ten zuiden van Belgrado en op 31 mei werd hij uitgeleverd aan het Joegoslavië-Tribunaal.

Lees meer over Ratko Mladic en het Joegoslavië-Tribunaal.

    • Hans Klis