Rutte houdt vast aan hypotheekrente-aftrek

Premier Rutte heeft zich gisteren tegen het plan van de Rabobank uitgesproken om de annuïteitenhypotheek verplicht te gaan stellen in Nederland. Rutte zei gisteren na afloop van de ministerraad dat hij „geen gerommel aan de hypotheekrente-aftrek” wil. Ook wees hij erop dat de regels voor hypotheekverstrekkers al strenger worden vanaf 1 augustus.

De Rabobank wil nog maar één hypotheekvorm gaan verstrekken, waarbij huizenkopers de gehele schuld tijdens de looptijd van de hypotheek aflossen. Volgens Rabobank zal dit de stilstaande woningmarkt weer op gang brengen. Topman Piet Moerland van de Rabobank hoopt in september met andere banken afspraken te hebben over verplichte aflossing. De Rabobank is de grootste hypotheekbank in Nederland.

Hypotheekbemiddelaar De Hypotheker ziet grote nadelen in het plan van de Rabobank. Volgens directeur Bas Millenaar van De Hypotheker zullen de maandlasten voor huizenkopers flink toenemen. Hun leencapaciteit neemt daardoor af. De keuzevrijheid verdwijnt om zelf te bepalen hoe je aan vermogensopbouw doet in relatie tot je eigen woning. „Van dit idee profiteren vooral de banken. De consument wordt gemakshalve even vergeten”, zegt Millenaar.

Volgens hem klopt het argument van de Rabobank niet dat deze maatregel de woningmarkt weer op gang helpt. Starters kiezen nu juist voor een spaarhypotheek omdat de maandlasten dan lager zijn. „Als deze hypotheekvorm verdwijnt, wordt een eigen woning voor veel starters onbereikbaar”, zegt Millenaar.

Vereniging Eigen Huis liet gisteren weten de timing van het Rabobank-plan „ongelukkig” te vinden.