Dit is een artikel uit het NRC-archief

Mensenrechten

Rosenthal spreekt met Egyptische collega over Arabische wereld

Egyptian Foreign Minister Nabil Elaraby touches his face during a joint news conference with his Italian counterpart Franco Frattini at the end of a meeting in Rome May 17, 2011. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS)
Egyptian Foreign Minister Nabil Elaraby touches his face during a joint news conference with his Italian counterpart Franco Frattini at the end of a meeting in Rome May 17, 2011. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS) De Egyptische minister Nabil Elaraby in mei, tijdens een persconferentie in Rome met zijn Italiaanse collega Franco Frattini. Foto Reuters / Tony Gentile

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft vandaag met zijn Egyptische collega Nabil Elaraby tijdens een ontmoeting de ontwikkelingen in het hele Midden-Oosten besproken. Rosenthal sprak hierbij zijn steun uit voor de Egyptische overgangsregering, meldt zijn ministerie.

In Egypte werd begin dit jaar het oude regime ten val gebracht. Minister Rosenthal gaf aan economische hervormingen, naast versterking van de rechtstaat, eerbiediging van de mensenrechten en democratische hervormingen, een van de basisvoorwaarden te vinden om de omwenteling te laten slagen, meldt persbureau Novum. Hij benadrukte dat Nederland zich inspant om de Europese markt te openen voor landbouwproducten uit de Arabische wereld.

Ook de situatie van de religieuze minderheden in Egypte werd besproken. Vooral aan de situatie van Kopten, die te kampen hebben met tegen hen gericht geweld, besteedde Rosenthal veel aandacht. Ook gaven beide ministers aan het de hoogste tijd te vinden voor vooruitgang in het vredesproces rond Israël.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld