Roos at een pannenkoek

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Officemanager P&O Roos Spierings (33) at in het voorjaar van 1981 samen met haar ouders Louis en Ivonne een pannenkoek bij het etablissement Vriens aan de Vecht in Loenen aan de Vecht.

„Eerder die dag waren we al naar de Efteling geweest. Dat was op de terugweg vanuit het Belgische plaatsje Valender, waar de hele familie een week lang op vakantie was. Oma Stef, de moeder van mijn moeder, had dat geregeld: haar vijf kinderen met aanhang en kroost, in totaal zo’n vijfentwintig man. Oma Stef is lang de spil van deze kant van de familie geweest. In mijn jeugd kwam ik veel bij haar thuis in Haarlem. Mijn opa was al langer dood en ze woonde bij ons om de hoek. Aan het einde van de lagere school, vanaf mijn tiende, gingen we elke zaterdag samen op stap: lopend naar het centrum en met de bus terug. Als ik haar ophaalde zat ze klaar, altijd netjes gekleed: hakjes en een mantelpak, echt zo’n dametje. Toen lachte ik daar om, maar tegenwoordig kleed ik mezelf ook steeds meer zo. In het centrum keken we specifiek naar de kledingwinkels. En natuurlijk gingen we ‘iets gebruiken’, zoals zij dat noemde. Meestal aten we een kaascroissant bij bakkerij Van Vessum. Pannenkoeken met Oma Stef in Haarlem herinner ik me niet. Bij Vriens aan de Vecht moeten we die destijds wel hebben gegeten. Op de foto waren mijn ouders nog bij elkaar, ze zijn gescheiden toen ik acht jaar was. Louis, mijn vader, heeft hem genomen. Zwart-wit fotograferen was in die tijd weer helemaal hip. Ergens past het ook wel bij mijn gekke blik. Van die hele week in Valender herinner ik me trouwens helemaal niets. Wel van andere familiebijeenkomsten: die waren altijd leuk. Sinds de dood van Oma Stef in 2002 gebeurt dat niet meer. Hetzelfde was al eerder zo aan mijn vaders kant, waar zijn moeder, mijn Oma Veronique, ook samenkomsten verzorgde. Net alsof als de grootmoeder sterft de noodzaak verdwijnt elkaar op te zoeken.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard