'Rondje langs de rommel'

Het weekendgevoel van actrice Loes Luca (57). Op 8 en 9 juli treedt ze op met Frédérique Spigt en het Holland Symfonia.

„Iedere zaterdag ga ik naar de Rotterdamse markt, met mijn moeder. Vaste prik. Het is de beste markt van het land, niet doorvertellen aan de Amsterdammers. We hebben een vast rondje. Daar haal ik mijn vis en mijn bossie bloemen, bij de slager knabbelen we een broodje vlees. En ik ga langs de rommeljongens op de rommelmarkt. Ik spaar dingen. Servies. En ik wil graag een bank bekleden met geborduurde schilderijen, dus daar speur ik naar.

„Op die markt kom ik al zo lang dat die mensen me kennen. Ze zijn zelfs trots op mij. De visboer roept altijd „hállo meissie”. Dat vind ik zó aardig, ik loop ook alweer tegen de 60. Als mijn moeder er een keer niet bij is, vragen ze: „Waar is uw moeder?” Alsof ik haar net verdronken heb. De slager en de visboer weten dingen van mij, en ik weet dingen van hen. Nadat mijn man was overleden ben ik een tijd niet naar buiten gegaan. Toen ik weer kwam, waren ze lief en voorzichtig, blij dat ik er weer was. Ontroerend.

„Ik heb graag veel mensen om me heen, en dat lukt me ook heel aardig. Ik heb veel vrienden en een groot samengesteld gezin: mijn dochter Nina, drie stiefkinderen, een aangenomen kind en ik ben voogd over eentje. Nina heeft nog drie halfbroers.

„Ik ben een goede kok. Ik ben dol op Hollandse kost, maar ik maak ook curry met coquilles of lamsrollade met mosterdjus. Het liefst heb ik dat iedereen bij mij komt en aan het eind van de avond met tupperwarebakjes naar huis gaat. Koken is een zenmomentje. Een soort ontspanning. Al is ontspannen een rekbaar begrip. Ik ben niet iemand die gaat zitten kijken hoe het gras groeit.

„Sporten doe ik ook, drie keer per week. Zwemmen en pilates, een soort yoga, maar dan gym- nastischer. Ik ben heel lenig. Ik sport niet voor de lol, maar omdat mijn lijf het nodig heeft. Ik ben net weer gestopt met roken en ik wil geen dikke pad worden. Het is toch lullig als je gaat zingen met een groot orkest en eerst een kwartiertje moet inhoesten.”

    • Janna Laeven