Probleem verbouwing kelder Rijks

Het Cuypersgenootschap gaat naar de rechter als het Rijksmuseum niet ophoudt met het wit pleisteren van de gemetselde gewelven in het souterrain. Dat is volgens het genootschap in strijd met het ontwerp van Cuypers en zou ook indruisen tegen de in 2007 afgegeven monumentenvergunning.

Het Cuypersgenootschap zet zich in voor het behoud van de gebouwen van de architect Pierre Cuypers (1827-1921) en ander bouwkundig erfgoed.

Het Amsterdamse stadsdeel Zuid heeft het museum en de Rijksgebouwendienst vorige maand toestemming gegeven om de gewelven te pleisteren. De voorbereidingen daartoe zijn nu uitgesteld.

„Er wordt meer Cuypers teruggebracht in het Rijksmuseum dan in de hele twintigste eeuw”, zegt museumdirecteur Wim Pijbes. „De souterrainverdieping, waar eerst onder meer een kolenhok zat, wordt nu museumzaal. Die ruimte heeft een museale afwerking nodig. Het genootschap vindt dat in strijd met het ontwerp van Cuypers, maar mijn eigen experts zeggen iets anders. We gaan erover in gesprek. We liggen nu nog mooi op schema met de verbouwing. Laten we hopen dat dit geen vertraging oplevert.”