Prada is nipt naar de beurs

Zelfs een rampzalige week op de aandelenmarkten heeft er niet voor kunnen zorgen dat Prada er sleets is gaan uitzien. De beursgang van het Italiaanse modeconcern in Hongkong kreeg gisteren een introductiekoers aan de onderkant van de beoogde marge. Toch kon het bedrijf pronken met een royale waardering van 13 miljard dollar, na 2,1 miljard dollar van beleggers te hebben binnengehaald. Dat zo’n grote beursgang nog doorgang wist te vinden, na de koersdaling van ruim 8 procent op de markt van Hongkong eerder deze maand, is op zichzelf al een triomf. Hopelijk zullen andere gegadigden dit nemen voor wat het is: een gelukkig toeval.

Prada zal verhandeld gaan worden op een niveau van net iets meer dan 22 maal de verwachte winst voor 2011. Dat mag bijna 20 procent lager zijn dan Prada graag wilde, het is nog steeds aan de ruime kant. Luxegoederenconglomeraat MHLV wordt verhandeld op het nederige niveau van 19 maal de verwachte winst. Bulgari en Hermes mogen dan bijna tweemaal zo hoog worden aangeslagen als Prada, het zijn allebei doelwitten voor langetermijnbeleggers, met meer cachet. Er zijn geen tekenen dat Prada een koers heeft gekregen met een redelijke introductiekorting ten opzichte van de reële marktwaarde.

Maar zelfs aan de onderkant van de pittige koersmarge was de beursgang nog bijna mislukt. Veel kleine beleggers haalden hun neus op voor Prada, uit angst gedwongen te zullen worden tot het betalen van een Italiaanse kapitaalwinstbelasting, zodat een deel van de uitgifte die voor hen was bedoeld niet werd gedekt. De uitgifte voor institutionele beleggers was daarentegen een paar maal overtekend, maar beleggers in Hongkong hebben de gewoonte meer aandelen te bestellen dan ze feitelijk willen.

Miuccia Prada en Patrizio Bertelli, de oprichters van het modeconcern, mogen blij zijn dat hun vijfde poging tot een beursgang goed is afgelopen. Zij blijven hun belang in het bedrijf houden, dus de koers was geen cruciaal punt voor hen, ook al was er een bescheiden verwatering door het nieuwe kapitaal. Helaas is hun overwinning voor Hongkong een nederlaag. Terwijl de markt rekening moet houden met een mogelijk stilvallen van nieuwe beursintroducties, zal de gewoonte van nieuwe aandelenuitgevers om te hoog te mikken en de gebruikelijke korting bij een beursgang te ontwijken, voortleven.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld