Pasta met venkel en sardienen

Een ‘gezond’ recept is tot op zekere hoogte onzin, al zijn er wel etenswaren die je moet afraden – boter in grote hoeveelheden bijvoorbeeld en veel dierlijk vet. Maar het meeste eten is op zichzelf niet zo ongezond, het wordt dat pas in combinatie met ongezonde eet- en drinkgewoontes zoals veel frisdranken en zoutjes en in het algemeen snacken en snoepen. Het eetpatroon is eigenlijk belangrijker dan de losse onderdelen.

Hoe dan ook, groenten en onverzadigde vetzuren dragen bij aan een goede gezondheid. En deze ook aan een lekkere gezondheid.

Pasta met venkel en sardienen

Voor 4 personen

2 el olijfolie, 2 venkelknollen, 2 tl venkelzaad, 4 sjalotten,3 tenen knoflook, 1 gedroogd rood pepertje, 2 blikjes sardines op olie, 6 tomaten, 2 el tomatenpuree, 2 dl witte wijn, 1 el witte wijnazijn, 2 el rozijnen, 2 el pijnboompitten, 3 ons spaghetti, evt. geraspte schil van 1 citroen

Snij het groen van de venkelknollen en houd het apart. Snijd de harde onderkant van de knollen af. Snijd ze vervolgens in vieren en die vier parten in dunne reepjes.

Snipper de sjalotten en de knoflook.

Doe 2 eetlepels olie in een ruime pan met dikke bodem en verwarm die op middelhoog vuur. Bak de sjalotjes tot ze beginnen te geuren, voeg dan de knoflook en het venkelzaad toe. Schep een minuutje om en doe de venkel erbij. Laat ongeveer een kwartier bakken onder geregeld omscheppen, tot de venkel lichtbruin en zacht is.

Snijd intussen de tomaten in blokjes. Giet de olie af van de sardienen en doe beide bij de venkel met het verkruimelde pepertje. Laat met een deksel op de pan tien minuten stoven.

Roer goed door en giet de witte wijn, de azijn en de tomatenpuree erbij. Laat nog eens tien minuten stoven. Voeg de rozijnen toe en zet de pan op een plaatje. Laat daar staan en proef op zout.

Kook de spaghetti.

Rooster intussen de pijnboompitten en hak het venkelgroen fijn. Rasp de schil van de citroen.

Giet de spaghetti af en stort hem op een schaal. Giet de saus erover en garneer die met de pijnboompitten, het venkelgroen en de geraspte citroenschil.