Omroepbaas: bezuinigingen gaan honderden banen kosten

Nederland, Gouda, 15-09-2008. Foto: Rob Huibers. Grote drukte op de persconferentie over tijdelijke opheffing van enkele bushaltes wegens geweld van buspassagiers tegen chauffeurs. Vlnr. o.a. NOS-Journaal, SBS6, BNR-nieuwsradio, RTL, en de Wereldomroep. Rob Huibers/Hollandse Hoogte

Vanaf 2015 krijgt de publieke omroep 200 miljoen euro minder. Minister Van Bijsterveldt (Media, CDA) vindt die bezuinigingen onder meer bij de landelijke publieke omroep (127,3 miljoen euro), de Wereldomroep (47,2 miljoen, naar Buitenlandse Zaken) en het Muziekcentrum van de Omroep (17,2 miljoen euro).

Van die 127,3 miljoen euro krijgen de omroepverenigingen 66 miljoen euro minder. Dat moeten ze opvangen door te fuseren, efficiënter te werken, meer producties aan te kopen en minder zelf te maken. De NOS moet 8 miljoen bezuinigen en de NTR 14,5 miljoen. De levensbeschouwelijke omroepen krijgen 13 miljoen minder en koepelorganisatie NPO 25,9 miljoen.

Hoe de minister bij die bedragen komt, bleef onduidelijk. Het onderzoek van Boston Consulting Group wordt pas volgende week openbaar. Volgens Henk Hagoort, bestuursvoorzitter van de Publieke Omroep, gaan de bezuinigingen honderden banen kosten.

Het publieke radiostation FunX en televisiezender MTNL die zich richten op jongeren en allochtonen krijgen geen subsidie meer. Dat scheelt 4,2 miljoen euro.

Ook de subsidie aan Kabelraden.nl vervalt. Die organisatie komt op voor de belangen van de kijkers en praat mee met de kabelmaatschappijen over de invulling van het (analoge en digitale) tv-pakket. Tegenstanders vrezen voor een dalende invloed van de kijker. Veel kijkers zijn onaangenaam verrast als de kabelmaatschappij plotseling een populaire zender schrapt.

Overzicht bezuinigingen en analyse: pagina 6-7