Militair (20) stierf een niet-natuurlijke dood

De militair die dinsdag in het academisch ziekenhuis in Maastricht overleed na een hersenbloeding, is een niet-natuurlijke dood gestorven. Dat heeft de marechaussee gisteren bekendgemaakt. „Er is sectie verricht en daarbij zijn sporen gevonden van inwendige verwondingen”, zegt marechausseewoordvoerder Alfred Ellwanger.

Twaalf rechercheurs van de krijgsmacht onderzoeken nu of de 20-jarige sergeant die verwondingen opliep tijdens de oefening waar hij bijna een week voor zijn dood aan deelnam. De militaire vakbond AFMP heeft, op basis van een anonieme tip, gesuggereerd dat de man mogelijk is doodgeslagen. De militair was in opleiding voor de Luchtmobiele Brigade en werkte daarvoor vorige week een fysiek zwaar parcours af. Onderdeel van dat parcours is een zelfverdedigingstraining waarbij rake klappen worden uitgedeeld. Anderhalf uur na die oefening werd de militair onwel. Een operatie aan de bloeding in zijn hoofd was tevergeefs.

Volgens de AFMP was de zware training voor de gevechtseenheid van de infanterie al langer controversieel. Hoewel militairen beschermende kleding en bokshandschoenen dragen, zou het er tijdens de oefening te hard aan toe gaan.

Een woordvoerder van de landmacht kan niet reageren op het resultaat van de sectie voordat precies is uitgezocht wat de niet-natuurlijke dood heeft veroorzaakt. Wel is het specifieke zelfverdedigingonderdeel van de opleiding voorlopig stilgezet.