Libische rebellen uiten kritiek op uitblijven hulp Westen - praten met oliemaatschappijen

Workers inspect a damaged power generator of the oil refinery which was hit by a grad rocket of the forces loyal to Muammar Gaddafi at western Libyan city of Misrata June 13, 2011. Forces loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi shelled an oil refinery supplying the rebel-held city of Misrata on Monday after insurgents pushed their front west towards the coastal town of Zlitan. REUTERS/Zohra Bensemra (LIBYA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST MILITARY CONFLICT IMAGES OF THE DAY) Arbeiders inspecteren een generator in een door troepen van Gaddafi verwoeste olieraffinaderij in Misrata. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De olie-minister van de Libische opstandelingen heeft felle kritiek geuit op het uitblijven van Westerse financiële hulp. Volgens hem zijn de rebellen bankroet.

In een interview met Reuters in Benghazi zegt de minister, Ali Tarhouni, dat de hele olieproductie stil is komen te vallen door de beschadigingen die de gevechten in het land hebben veroorzaakt.

“We hebben geen geld meer. Het is een compleet fiasco aan het worden. Of de westerse landen snappen het niet, of het interesseert ze niet. We produceren geen olie door de beschadigingen en ik verwacht niet dat we binnenkort weer olie kunnen produceren. De raffinaderijen hebben geen ruwe olie, dus ook die werken niet.” - Ali Tarhouni

Tarhouni werd gevraagd hoe hij denkt dat de rebellenregering denkt te gaan overleven. Volgens Tarhouni zullen ze wel een manier vinden.

“Mensen stierven voor deze revolutie, en sterven nog altijd. We vinden wel een manier. Een ding is zeker: we geven nooit op.” - Ali Tarhouni

De regering van de rebellen is volgens Tarhouni in gesprek met verschillende buitenlandse bedrijven over toekomstige samenwerking. Hij noemde het Duitse Wintershall en het Franse Total. Hij zegt niets te hebben tegen het werken met bedrijven die ook met Gaddafi werkten. Volgens Tarhouni is de enige vijand Gaddafi en zijn handlangers.

    • Peter van der Ploeg