Libanon zet leger in na gevechten havenstad Tripoli

Caption: Residents collect empty bullets casings after clashes on a street in the Sunni Muslim Bab al-Tebbaneh area, in Tripoli, northern Lebanon June 18, 2011. At least four people were killed in the northern Lebanese city of Tripoli on Friday when armed residents from rival sectarian factions clashed, a military source said, hours after a demonstration in support of Syrian protesters. The fighting with grenades and gunfire erupted between residents of the Sunni Muslim Bab al-Tebbaneh neighbourhood and the Jabal Mohsen neighbourhood, whose inhabitants are Alawite, the sect to which Syrian President Bashar al-Assad belongs. REUTERS/Omar Ibrahim (LEBANON - Tags: CIVIL UNREST CRIME LAW) Inwoners van de Libanese havenstad Tripoli verzamelen kogelhulzen na gevechten tussen Alawieten en soennitische moslims. Foto Reuters / Omar Ibrahim

In de Libanese stad Tripoli is het leger vandaag ingezet nadat er zeven doden vielen bij gevechten tussen Alawieten en soennitische moslims.

De twee groepen schoten met raketten en machinegeweren op elkaar. Daarbij kwam onder andere een Libanese soldaat om het leven. Volgens medische bronnen raakten zo’n 25 mensen gewond. Het leger werd vanochtend ingezet om de orde en veiligheid in de stad te handhaven. Soldaten patrouilleren door de stad en hebben wachtposten ingesteld.

In de tweede stad van Libanon braken de gevechten uit na demonstraties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad. Er zou aanzienlijke schade zijn aangericht in de stad, meldt persbureau AFP. Alawieten zijn een sjiitische-islamitische groepering uit het Midden-Oosten, waar Assad ook deel van uit maakt.

De afgelopen jaren was havenstad Tripoli het toneel van botsingen tussen de soennitische aanhangers van oud-premier Saad Hariri, die nu in de oppositie zit en de Alawietische aanhangers van Hezbollah die nu een meerderheid heeft in de Libanese regering.

    • Hans Klis