Lega Nord verhoogt druk op Berlusconi, ‘om slinkende achterban tevreden te houden’

Caption: Italian Prime Minister Silvio Berlusconi winks as he listens to a reporter's question during a news conference in Rome June 16, 2011. REUTERS/Tony Gentile (ITALY - Tags: POLITICS) De Italiaanse premier Berlusconi tijdens een persconferentie in Rome, 16 juni 2011. Foto Reuters / Tony Gentile

De coalitiepartner in de regering van premier Silvio Berlusconi, de Lega Nord, dreigt met vervoegde verkiezingen als er geen belastinghervormingen worden doorgevoerd.

Lega Nord eist meer macht binnen de coalitie, nu de populariteit van Berlusconi taant na de nederlagen die zijn partij heeft geleden tijdens de lokale verkiezingen en referenda over onder andere de herinvoering van kernenergie in Italië.

De Italiaanse minister van Financiën Giulio Tremonti wil vanwege bezuinigingen geen nieuwe belastingvoordelen invoeren. Maar volgens Lega Nord-politicus Roberto Calderoli mag de regering daar niet langer mee wachten.

Volgens Italië-correspondent Bas Mesters van NRC Handelsblad zet Lega Nord extra druk op Berlusconi omdat zij ook last hebben van de nederlagen die de regering de afgelopen weken heeft geleden. In een poging de achterban tevreden te houden, stellen zij zich nu harder op tegen Berlusconi:

“Het was al duidelijk dat de Lega Nord de druk zou gaan opvoeren op de politiek verzwakte Berlusconi in een poging de achterban tevreden te houden. De Lega kampt namelijk ook met een teruglopende achterban, die vindt dat de partij te lang de premier gesteund hebben in zaken die zij niet belangrijk vinden. Zoals de wetten die hem bescherming boden tegen rechtsvervolging, in tegenstelling tot het verlagen van belastingen voor de kleine ondernemers, wat de achterban veel belangrijker vindt. Dus daarom zet de partij nu extra druk op Berlusconi. Het is afwachten wat er van komt. Ik vermoed dat ze eerst als coalitie zullen proberen de zomer door te komen en dat zij daarna pas conclusie gaan trekken.”

Morgen houdt Lega Nord een partijbijeenkomst waarbij de verwachting is dat partijeider Umberto Bossi de druk op zijn coaltiepartner Berlusconi verder gaat opvoeren. De nationalistische partij is tegen de huidige betrokkenheid van Italië bij de NAVO-missie boven Libië uit angst voor een grotere migrantenstroom naar Italië.

    • Hans Klis