Kortkolom kunst

Gemeente: harde eisen aan The Hague Jazz

DEN HAAG. De gemeente Den Haag heeft The Hague Jazz ‘keiharde voorwaarden’ gesteld voor hun lopende editie. Het festival, dat een gemeentelijke subsidie van 178.247 euro is toegekend, staat onder verscherpt toezicht. Het regent op internet klachten over wanbetaling door zowel musici als ingehuurd personeel. Onder andere de Amerikaanse trompettist Jeremy Pelt beklaagt zich over het festival. Eind mei sprak de gemeente met directeur Ruud Wijkniet, die toezegde alles te regelen met schuldeisers. Maxanter Muziekproducties uitte deze week in een brief aan de gemeente zijn ongenoegen over de editie in 2010. Diverse betalingen kwamen laat of niet. De rechtbank stelde Maxanter in het gelijk, maar het resterende geld bleek niet te vorderen: de Stichting The Hague Jazz is ‘leeg’. Begin dit jaar is de The Hague Jazz BV opgericht. Grace Jones verzorgde woensdag de opening van de zesde editie van The Hague Jazz, dit jaar in het Kyocera stadion. Festival-directeur Wijkniet stelde dat er een ‘hetze’ tegen het festival wordt gevoerd. (NRC)

NAM leert Drentse kinderen over energie

ASSEN. Assen krijgt een nieuw Kindermuseum, dat eind dit jaar open gaat. Het is onderdeel van het vernieuwde Drents Museum dat volgende maand wordt opgeleverd. De NAM, hoofdsponsor van het Drents Museum, bekostigt ook het Kindermuseum. Daarin staat energieopwekking in verleden en heden centraal. Kinderen worden tevens spelenderwijs betrokken bij duurzame energiewinning. Het museum komt op de plek van het objecttheater GeoExplorer dat er sinds 1997 stond. (NRC)

Tussen vijf en tien genomineerden Oscar

LOS ANGELES. Volgend jaar worden tussen de vijf en tien films genomineerd voor een Oscar in de categorie ‘beste film’, zo heeft de Academy bekend gemaakt. Dat waren er vijf, maar de afgelopen twee jaar werden dat er tien. Door die verdubbeling dongen ook grote publieksfilms als Inception mee, wat meer kijkers naar het prijzengala moest trekken. De organisatie zegt het aantal voortaan in het midden te laten om de kwaliteit van de genomineerde films te kunnen waarborgen. De kandidaten worden op 24 januari bekend. (Reuters)