Juliana koopt Playboy

HofleveranciersNed. 2, 19.25-20.10 uur

Dat onderdanen zich na een onderhoud achteruit lopend verwijderden, was koningin Juliana een gruwel. Minder bekend is dat hond Sara deze afkeer voor het protocol met haar deelde. Hofkok Ben Gortworst vertelt dat Sara hem in het been beet toen hij de eetkamer achteruit lopend wilde verlaten.

Hofleveranciers verzamelt anekdotes over Juliana en prins Bernhard van leveranciers, personeel en ander grauw dat rond Paleis Soestdijk diende. Het werkt altijd, het belichten van de menselijke kant van de boven ons geplaatsten. Zeker als ze zo geliefd en kleurrijk zijn als de malle zweefoma die zo graag ‘gewoon’ wilde zijn en de corrupte charmeur met zijn liefde voor Wein, Weib und Uniform.

De hofkok en hofslijter zijn wat belegen, maar verrukkelijk zijn de verhalen van toneelregisseur Herman de Roode, die Juliana in zijn amateurgroep had: „Raar. Dat ik wel eens dacht: gut, nou sta ik met de koningin in mijn handen.”

We zien Juliana in blijspelen met gekke pruiken en hoedjes. Als zij voor waarzegger speelt, moeten we denken aan haar verdreven hartsvriendin Greet Hofmans. Ook zien we Juliana tijdens repetities bij de gewone mensen thuis, met het bord op schoot op de bank.

Bij een der blijspelen waren kranten en tijdschriften nodig, zoals de Playboy. Juliana naar de plaatselijke kiosk om ze te kopen. Maar bij de uitvoering was de Playboy plots van de salontafel verdwenen. Een lakei fluisterde: „Die heeft de prins weggenomen.” Juliana stampvoette: „Ik heb hem gehaald! Hij krijgt hem niet!” Dus moest De Roode naast Bernhard op de eerste rij op knieën om te fluisteren: „Koninklijke hoogheid, uw vrouw wil de Playboy terug.” De afloop houdt De Roode voor zichzelf.

Wilfred Takken

    • Wilfred Takken