Jemenitische geestelijken willen presidentsverkiezingen

Opposition followers clean a street to prepare to put up tents for a sit-in to demand the ouster of Yemen's President Ali Abdullah Saleh in the southern city of Taiz June 18, 2011. REUTERS/Khaled Abdullah (YEMEN - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Aanhangers van de Jemenitische oppositie maken een straat in Taiz schoon voordat ze er tenten opzetten voor een sit-in. Ze eisen het aftreden van president Saleh. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Meer dan honderd invloedrijke geestelijken en stammenleiders in Jemen hebben in een petitie opgeroepen tot presidentsverkiezingen. Ze eisen het aftreden van president Ali Abdullah Saleh en willen dat er binnen zestig dagen verkiezingen worden gehouden. Dit meldt persbureau AP.

Saleh ondergaat een medische behandeling in Saoedi-Arabië nadat hij eerder gewond raakte bij een aanslag op een van zijn presidentiële paleizen eerder deze maand. Volgens een partijgenoot is Saleh van plan binnen enkele dagen naar Jemen terug te keren, maar de geestelijken en stammenleiders menen dat zijn gezondheidstoestand niet toelaat dat hij terugkeert op zijn post.

Saleh is al bijna 33 jaar aan de macht. Sinds februari ligt hij zwaar onder vuur. Deelnemers aan massale betogingen eisen zijn aftreden.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Peter van der Ploeg