Iraanse oppositiegroep vraagt VN om bescherming

People take part in a rally of thousands of people, including Iran's nationals, organized by Iranian opposition movement People's Mujahedeen of Iran to call for the respect of human rights at the Ashraf camp that houses thousands of exiled Iranians in Iraq on June 18, 2011 in Villepinte, north of Paris. On placards and flags are the name and the portrait of exiled Iranian opposition leader Maryam Rajavi. AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON De bijeenkomst in Parijs, georganiseerd door de People's Mujahedeen of Iran, waren zo'n 15.000 mensen aanwezig. Vooral gevluchte Iraniërs vanuit de hele wereld. Foto AFP / Jacques Demarthon

Een Iraanse oppositiegroep heeft de Verenigde Naties om bescherming gevraagd, nadat hun basis in Irak is aangevallen door Iraakse veiligheidstroepen.

De oppositiegroep, People’s Mujahideen Organisation of Iran (PMOI), wordt door de Verenigde Staten, Irak en Iran gezien als een terroristische groep. Het kamp van de organisatie is in 2009 door het Amerikaanse leger overgedragen aan Irak.

Op 8 april dit jaar werd het kamp, Ashraf (wiki), aangevallen door Iraakse troepen. Ze zeiden dat ze de grond wilden teruggeven aan boeren. Volgens de Verenigde Naties kwamen daarbij 34 Iraanse dissidenten bij om. Volgens Irak slechts drie.

In Parijs riep een van de oppositieleiders van de groep, Maryam Rajavi, de Iraakse troepen op het kamp te verlaten en ze eist een onafhankelijk onderzoek naar de ‘slachting’. Bij de bijeenkomst in Parijs waren 15.000 mensen op de been, voornamelijk gevluchte Iraniërs vanuit de hele wereld.

De Verenigde Staten stellen voor de leden van de groep uit het kamp in andere gebieden huisvesting te bieden, tot een uiteindelijke plek gevonden is in een ander land. Maar de overkoepelende organisatie waar PMOI onder valt, de Nationale Raad van Verzet in Iran, heeft dit voorstel afgewezen.

Onder de aanwezigen in Parijs was de voormalig burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Die zei dat de bewoners van Ashraf, geëvacueerd zouden moeten worden naar de Verenigde Staten en Europa, ‘waar ze veilig kunnen zijn’.

    • Peter van der Ploeg