Investeringen in onderzoek worden fiscaal aftrekbaar

AMSTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt 16 miljoen euro beschikbaar voor vijf tot tien proeven met slimme elektriciteitsnetten die dit jaar zullen beginnen. Dat zegt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.
AMSTERDAM - Het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie stelt 16 miljoen euro beschikbaar voor vijf tot tien proeven met slimme elektriciteitsnetten die dit jaar zullen beginnen. Dat zegt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. © Dijkstra b.v.

Kosten van bedrijven voor onderzoek en ontwikkeling moeten aftrekbaar worden voor de winstbelasting. Met dit voornemen hoopt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, CDA) „een uniek fiscaal pakket te bieden”.

Het kabinet heeft 500 miljoen euro gereserveerd als lastenverlichting voor het bedrijfsleven en de nieuwe aftrek maakt hier deel van uit. Verhagen hoopt zo nieuwe buitenlandse ondernemingen aan te trekken.

Verhagen sprak zijn voornemen uit tijdens de presentatie van de adviezen van tien economische sectoren om innovatie te stimuleren. De adviezen moeten ervoor zorgen dat die sectoren, zoals tuinbouw, chemie en logistiek, tot de top van de wereld gaan of blijven behoren. Op Prinsjesdag zal het kabinet reageren op de adviezen, die voor een deel uit financiële verzoeken bestaan.

Verhagen kwam gisteren ook met het plan voor een fonds van 500 miljoen euro waaruit kleine en middelgrote bedrijven geld kunnen lenen voor innovatieve projecten. Als de projecten geld opleveren, moeten de leningen worden afgelost.

Verder zijn de bezuinigingen op de zogeheten technologische topinstituten – zoals TNO – voor de korte termijn van de baan. Voor 2012 is de financiering zeker gesteld. Eerder had het kabinet gezegd dat juist in die topinstituten het mes zou worden gezet. Of dat op de langere termijn nog gebeurt, laat Verhagen deels afhangen van de voorstellen van de verschillende sectoren.

Verhagen maakte duidelijk dat hij de sectoren niet alleen met financiële middelen tegemoet wil komen. Als voorbeeld noemde hij drinkwaterbedrijven voor wie het wettelijk onmogelijk is om in het buitenland actief te worden. „Dat is natuurlijk zonde, want waarom zouden we die kennis niet gebruiken om bijvoorbeeld de waterzuivering van New York te verbeteren? Dan kunnen we nog geld verdienen ook.”

De presentatie van de sectoradviezen maakt deel uit van het nieuwe bedrijvenbeleid van Verhagen. Elke sector wordt aangevoerd door een boegbeeld, zoals Leo van Wijk (logistiek) en Jeroen van der Veer (energie). Destijds kreeg de minister kritiek omdat hij voor tien mannen koos. „Misschien wel grijze mannen, maar geen grijze ideeën”, zei hij gisteren.