'Hulp aan Grieken is risico voor banken'

Banken en pensioenfondsen lopen veel risico als ze vrijwillig gaan bijdragen aan een nieuwe reddingsoperatie van Griekenland. Dat zegt president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank in een afscheidsinterview met deze krant. Gisteren riepen de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Sarkozy nog op tot een vrijwillige bijdrage van de private sector.

Wellink erkent dat er een maatschappelijke prikkel kan zijn voor banken en pensioenfondsen om Griekse staatsobligaties niet te dumpen en er langere looptijden voor te accepteren. Maar het is volgens de scheidende DNB-president, tevens bestuurslid van de Europese Centrale Bank, „een bijzonder ingewikkelde zaak”. Bij zo’n vrijwillige bijdrage wordt aan banken en pensioenfondsen gevraagd veel meer risico te lopen dan ze eigenlijk zouden willen. „Pensioenfondsen moeten doen wat in het belang is van de pensioengerechtigden. De fondsen hebben een plicht zich te gedragen als goed huisvader voor de belangen waarvoor zij zijn aangesteld”, zegt Wellink.

Gisteren beslechtte bondskanselier Merkel een hoog oplopende ruzie door in te binden. Ze zei dat banken niet meer verplicht moeten bijdragen aan een nieuwe ronde Griekse steun, maar dat vrijwillig mogen. Regeringsleiders, aangevoerd door Duitsland, wilden banken aanvankelijk dwingen aflopende staatsobligaties zeven jaar langer aan te houden om Griekenland zo ruimte te gunnen de economie te hervormen.

Centralebankiers vreesden dat financiële markten en kredietbeoordelaars zo’n dwang gelijk zouden stellen aan een Grieks faillissement. Griekse obligaties zouden waardeloos worden en de ECB zou het schuldpapier niet meer als onderpand kunnen gebruiken voor noodleningen aan Griekse banken. De Griekse banksector zou volgens Wellink snel failliet kunnen gaan.

Minister De Jager (Financiën, CDA) zei na de ministerraad gisteren dat ook Nederland akkoord gaat met louter een vrijwillige bijdrage. „Die moet wel substantieel zijn”, zei De Jager. Hij eist dat het Internationaal Monetair Fonds vooraf onderschrijft dat de private sector voldoende zal bijdragen. De Jager erkende ook dat het moeilijk is vast te stellen hoeveel een vrijwillige bijdrage van financiële instellingen oplevert. „Bij een volledig vrijwillig scenario kan het IMF nu nog geen opbrengsten schatten. Er bestaat dus discussie over de mate van vrijwilligheid die nodig is om de private sector mee te laten betalen”, zei de minister.

‘Een failliet land is erg vervelend’: Economie, pagina 4 en 5

    • Egbert Kalse
    • Melle Garschagen