Hoe verder na de bezuinigingen op de kunsten?

Het is nu duidelijk hoe het kabinet wil bezuinigen op cultuur. Uit de kunstwereld komt nauwelijks spontaan antwoord op de vraag: hoe verder? Daarom die vraag voorgelegd aan zes prominenten. „Het antwoord is: goede kunst maken.”

Ze zijn de top binnen hun vakgebied. Van de één worden de choreografieën opgevoerd in de hele wereld, de ander trekt met zijn museum miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Wat deze prominenten uit de cultuur ook gemeen hebben: allen hebben gebruik gemaakt van overheidssubsidie of doen dat nog steeds.

Het verzoek was niet te reageren op de bezuinigingen zelf, maar om oplossingen aan te dragen. Maar voor ze over de toekomst kunnen praten, moeten ze eerst hun emoties kwijt. Met name pianist en dirigent Reinbert de Leeuw voelt zich verslagen. „Alsof alles wat ik vijftig jaar lang heb gedaan zonder waarde was.” Ook filmproducent Frans van Gestel, toch gewend om commercieel te werken, noemt de bezuinigingen „onrechtvaardig” en het gevolg voor de Nederlandse film „doodzonde”.

Niet iedereen is klaar voor een reactie. Zo laat artistiek leider van De Nederlandse Opera, Pierre Audi, weten dat hij de gevolgen van het kabinetsbeleid nog bestudeert.

Het ontwerpersduo Viktor & Rolf, dat in het begin van zijn carrière geld kreeg van de cultuurfondsen, is in het buitenland en reageert per mail: „Het intrinsieke belang van cultuur moeten expliciteren is al een gotspe. Maar goed, hoe nu verder: heel goed en diep nadenken op wie je gaat stemmen de volgende keer! Wij zouden stemmen op een partij die een minister van Cultuur wil benoemen. Cultuur heeft haar eigen woordvoerder nodig, die haar belangen behartigt (zoals in ieder beschaafd land).”

De afbeeldingen op deze pagina hebben de geïnterviewden zelf gekozen. Het verzoek was een eigen werk te kiezen dat bij hun verhaal past.

    • Birgit Donker