Hij: 'Mijn ambitie ligt niet op Wall Street'

Arie Blom (23), masterstudent wiskunde:

„We eten biologisch. Dat is duur, maar belangrijk. Soms gaan we op zaterdag naar de markt en vragen we marktkooplieden of ze nog tomaten over hebben. Daarvan maken we een grote pan soep. We discussiëren regelmatig over geld. Zo hebben we een aantal lokalen in tweeën gesplitst met muurtjes. De afspraak was dat degenen die een heel lokaal voor zichzelf hielden, zouden meebetalen aan die muurtjes. Maar ze waren het er niet mee eens dat we die gipsplaten bij de Praxis kochten en niet ergens van straat sleepten.

„Ik ben degene die elke maand de huislijst uitrekent. Verder ben ik heel weinig met geld bezig. Ik kan me voorstellen dat mensen denken: die wiskundestudent mag nu kraker zijn, over tien jaar heeft hij gewoon een hypotheek. Dat kan, want ik ben niet principieel tegen het betalen van huur of hypotheek. Maar mijn ambitie ligt niet bij een duurbetaald baantje op Wall Street. Wat moet ik met al dat geld? Ik hoef geen auto van 40.000 euro die zodra je wegrijdt bij de dealer 20 procent van z’n waarde verliest omdat het dan geen nieuwe auto meer is. Mijn opa kan nog steeds thuiskomen met een appelflap die hij ergens gevonden heeft. Al heeft hij genoeg geld om elke dag honderd appelflappen te kopen.

„De eerste twee jaar van mijn studie woonde ik in een huurkamer, dat kostte me 330 euro per maand. Precies het bedrag dat ik nu niet meer hoef te lenen. Sinds ik kraak, groeit mijn studieschuld dus niet meer.”

Anne Dohmen