Het mooiste woord in het Spaans: Querétaro

Gael Garcia Bernal over 'zijn' woord, Querétaro.

Voor wie graag Spaans wil leren: begin met ‘Querétaro’. Het is de naam van een stad in Mexico, en nu officieel het mooiste woord in het algemeen beschaafd Spaans, het Castiliaans. Ook al staat het niet in de woordenboeken.

Het woord werd voorgesteld door de Mexicaanse acteur Gael García Bernal (imdb) in het kader van ‘El Día E’, georganiseerd door het wereldwijd opererende Instituto Cervantes (ook in Utrecht) om ‘de Spaanse taal te vieren’. Zijn woord kreeg de meeste stemmen en is daarmee verkozen tot het aller-allermooiste woord dat de Spaanse taal te bieden heeft.

De uitleg van Bernal, uiteraard in het Spaans:


(meer)

Veel van de woorden waar men op kon stemmen hebben een mooie betekenis. Zo kiest acteur Antonio Banderas voor ‘alegría’, vreugde. Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa vindt ‘libertad’, vrijheid, het mooiste Spaanse woord. En Shakira houdt het op ‘meliflua’, honingzoet. Maar Querétaro heeft eigenlijk geen Spaanse betekenis en staat niet in de woordenboeken. Het staat ongeveer voor ‘het eiland van de blauwe salamanders’.

Dat Querétaro heeft gewonnen zou, zo schrijft El Pais, kunnen komen door een gebeurtenis in die stad 25 jaar geleden. Toen wist de Spaanse voetbalploeg tijdens het WK van 1986 in Mexico de grote favorieten van Denemarken te verslaan met 5-1 in, laat het nog eens over de tong rollen, Querétaro.

De steunbetuiging van Antonio Banderas voor ‘Alegría’:

Shakira over haar favoriete woord ‘Meliflua’:

Mario Vargas Llosa en ‘Libertad’:

Bekijk alle video’s hier, of pak eerst even een gratis cursus bij de NTR.

    • Peter van der Ploeg