Herfstachtig

In zomers van de afgelopen jaren is het niet vaak voorgekomen, maar het weer van dit weekeind in Nederland ziet er herfstachtig uit. Niet alleen vallen er buien, het waait stevig en de temperaturen zijn, met maximaal 17 graden, laag.

Verantwoordelijk hiervoor is een lagedrukgebied waarvan de kern de komende 48 uur over de Noordzee naar Finland trekt. Aan de zuidflank ervan zijn de drukverschillen behoorlijk groot. Het waait dan ook stevig: aan zee is de zuidwestelijke wind vandaag krachtig tot hard, morgen wordt in de kustgebieden een krachtige westenwind verwacht. Verder komen in de buurt van buien vlagen tot 70 km/u voor.\

Het weerbeeld bestaat uit een afwisseling van buien en zon. Sommige buien pakken stevig uit en gaan met onweer of hagel gepaard, tussendoor is het droog en komt de zon er even door. Tijdens dergelijke opklaringen kan het 17 graden worden, in buien daalt het kwik zomaar naar 13 of 14 graden en doet het herfstachtig aan.

Ook de eerste dagen van de nieuwe week houdt het wisselvallige weer aan, al lijkt de wind wat rustiger te worden. Maandag regent het af en toe, dinsdag komt later op de dag ook de zon er weer af en toe door.

Woensdag wisselen perioden met zon en enkele buien elkaar af. Het wordt dan tussen 18 en 22 graden.