‘Griekse schuldencrisis kan uitbreiden naar België en Italië’

Caption: European Central Bank President Jean-Claude Trichet and Luxembourg Prime Minister and Eurogroup head Jean-Claude Juncker talk prior a Eurogroup Council meeting on June 14, 2011 at EU headquarters in Brussels. Eurozone finance ministers are meeting in Brussels bidding to resolve a damaging row over the extent to which banks and other private investors can be forced to contribute to a second Greece bailout. German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said on June 14 that Berlin was ready to give Greece more financial aid under a second eurozone-IMF bailout -- provided banks and other private creditors take part.
Caption: European Central Bank President Jean-Claude Trichet and Luxembourg Prime Minister and Eurogroup head Jean-Claude Juncker talk prior a Eurogroup Council meeting on June 14, 2011 at EU headquarters in Brussels. Eurozone finance ministers are meeting in Brussels bidding to resolve a damaging row over the extent to which banks and other private investors can be forced to contribute to a second Greece bailout. German Finance Minister Wolfgang Schaeuble said on June 14 that Berlin was ready to give Greece more financial aid under a second eurozone-IMF bailout -- provided banks and other private creditors take part. President van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, in gesprek met Jean-Claude Juncker, voorzitter van de eurozone op 14 juni 2011. Foto AFP / Georges Gobet

De voorzitter van de eurozone, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, waarschuwt dat de Griekse schuldencrisis zich kan uitbreiden naar andere landen, zoals België en Italië.

Dat zegt Juncker in een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung vandaag. Volgens hem kan een Grieks faillissement Portugal en Ierland, die van de Europese Unie en het IMF al financiële noodsteun ontvangen, “besmetten”. Hij vreest dat ook België en Italië risico lopen.

Volgens Juncker moeten banken en pensioenfondsen niet meehelpen aan een nieuwe reddingsoperatie van Griekenland, ook al is dat vrijwillig. Hij vreest, net als scheidend directeur van De Nederlandsche Bank Nout Wellink en de Europese Centrale Bank, dat financiële markten en kredietbeoordelaars hulp zullen zien als een voorteken van een Grieks faillissement. Hierdoor kan de crisis zich mogelijk uitbreiden en dat zou zware gevolgen hebben voor de waarde van de euro.

Lees meer over de ontwikkelingen rond Griekenland en de schuldencrisis.