Extremisten dreigen Gay Pride’s op Balkan te verstoren

Bij Gay Pride optochten die vandaag in verschillende Balkan-hoofdsteden worden gehouden zijn honderden agenten op de been. Extremisten dreigen de bijeenkomsten te verstoren.

In de Bulgaarse hoofdstad Sofia zijn bijna 1000 mensen bijeen gekomen tijdens de vierde Gay Pride in die stad. In de Kroatische hoofdstad Zagreb zijn volgens persbureau AP honderden op de been. Ook in Boedapest is vandaag een Gay Pride georganiseerd.

Tegen de evenementen in de regio is veel tegenstand. Een week geleden werd in Zagreb een andere bijeenkomst voor homoseksuelen verstoord, waarbij stenen, flessen en vuurwerk werd gegooid. Vandaag is door Kroatië, dat met een EU-lidmaatschap in het vooruitzicht beloofd heeft veel te doen aan mensenrechtenbescherming, zware beveiliging beloofd bij de Gay Pride in Zagreb.

In Sofia is een aanvraag van een anti-homoseksuele organisatie om tegelijkertijd een bijeenkomst te houden geweigerd, na geweld van extremisten bij voorgaande Gay Pride optochten. De organisatie van Gay Pride daar zegt echter dat extremisten alsnog deelnemers aan de anti-homo optocht aan het verzamelen zijn via sociale media.

    • Peter van der Ploeg