Een kijkje in een Oekraïense verhoorkamer

Caption: Verhoorkamer met camera’s op Guantánamo Bay Foto Reuters Verhoorkamer met camera. Foto Reuters

Fotograaf Donald Weber probeerde jarenlang een ruimte binnen te komen waar de meeste mensen liever nooit komen: de verhoorkamer op een politiebureau. En in het geval van Weber, een Oekraïense verhoorkamer.

De fotograaf raakte in 2006 gefascineerd nadat hij meeliep met twee Russische politieagenten om twee metaaldieven te arresteerden. De manier waarop mensen in een afgesloten ruimte reageren op absolute autoriteit greep hem en liet hem sindsdien niet meer los.

En waar kon Weber beter die autoriteit vastleggen dan tijdens een verhoor in de Oekraïne, het land waar volgens mensenrechtenorganisaties het merendeel van de veroordelingen gebaseerd zijn op bekentenissen. Na jaren geduld kreeg Weber eindelijk met zijn camera toegang tot een Oekraïense verhoorkamer waar hij onder andere prostituees, drugssmokkelaars en verkrachters op de gevoelige plaat zette op het moment dat zij besloten te bekennen.

In de herfst komt het fotoboek van Weber uit, maar bij Newsweek zijn al enkele indrukwekkende foto’s te zien.

    • Hans Klis