Dr. Zeepaard weegt de lucht

de proefjesfabriek

De dampkring is ongeveer 100 kilometer dik. En ja, al die lucht drukt zwaar op de aarde. In dit proefje bekijk je hoe zwaar – een beetje.

Wat heb je nodig? - Een broodplank, een stofzuiger, een elektronische weegschaal, stevige tape en een afsluitbare plastic zak (zoals een kledinghoes of diepvrieszak).

Wat moet je doen? - Zet de weegschaal op de broodplank en schuif de plastic hoes eromheen.

- Maak de plastic hoes dicht op een kleine opening na: steek daar de stofzuigerslang in.

- Maak de zak rondom de slang nu met tape helemaal dicht.

- Staat de weegschaal op nul? Zet nu de stofzuiger aan en zuig de lucht uit de zak. Wat wijst de weegschaal aan? Dat is het gewicht van de lucht.

Hoe kan dat? De 100 kilometer dikke dampkring drukt op de aarde. Als je het narekent, gaat het om 10.000 kilo per vierkante meter. Oef! Waarom zakken mensen niet in elkaar onder dat enorme gewicht? Dat komt doordat de lucht overal om hen heen zit en ook in hen. De druk vanaf één kant wordt zo steeds opgeheven door een tegendruk vanaf een andere kant. Dat is in een weegschaal net zo. Maar als de stofzuiger een groot deel van de lucht uit de plastic hoes opslorpt, dan valt die tegendruk weg. Dan wijst de weegschaal dus wel het gewicht van de dampkring aan. Beter: een klein beetje van dat gewicht, want een simpele stofzuiger slorpt lang niet alle lucht uit de hoes. Gelukkig maar. Anders zou er duizend kilo op de weegschaal drukken: KRAK!

Ontleend aan: Science et Vie, mei 2011.

    • Margriet van der Heijden