De horreur van groen gorgelend water

Den Fördömde2 afl. van 90 minuten€ 16,99

Sebastian Bergman is een ex-profiler die aan lager wal is geraakt. Hij teert op de boeken die hij over zijn successen schreef en zijn gedrag is onuitstaanbaar zelfingenomen. Zijn enige bezigheid is het dwangmatig verleiden van vrouwen. Maar ook de postcoïtale vermoeienis houdt zijn demonen niet op afstand. Hij krijgt geen rust.

De titel van de Zweedse crimi Den Fördömde, de verdoemden (kwestie van hardop uitspreken), verwijst evenzeer naar de slachtoffers die vallen in de moordzaken als naar de hoofdpersoon. De horreur van Bergman is groen gorgelend water. Het is het water van de tsunami die hem overviel, samen met zijn vrouw en vierjarige dochtertje. Hij had haar handje vast, maar ze ontglipte hem. Sindsdien heeft hij last van fantoompijn in zijn vingers, die hij onophoudelijk over elkaar wrijft.

Als zijn moeder overlijdt, doet Bergman in haar huis een vondst waaruit blijkt dat hij misschien niet zo alleen is als hij denkt. Zijn nieuwsgierigheid is gewekt en dat drijft hem terug naar zijn oude politieteam. Hij mag helpen bij de moord op een scholier, die is teruggevonden met zijn hart uitgesneden. Het spoor leidt naar een eliteschool en legt een aantal eigenaardige banden tussen de kinderen en de volwassenen bloot.

Dat is de eerste zaak op deze dvd, die slechts uit twee lange afleveringen van 90 minuten bestaat. Zo routineus als de eerste moordzaak is, zo spannend en complex is de tweede. De psychopaat die vrouwen ritueel doodt, blijkt een copycat van de seriemoordenaar die Bergman ooit oppakte. Dat blijkt niet de enige link met hem.

De bestrijder van misdaden die wordt gedreven door een trauma in zijn eigen leven is een vertrouwd uitgangspunt in het genre. Wat een serie nodig heeft om toch te boeien is een charismatische acteur – zie vergelijkbare Amerikaanse series als The Mentalist en Life. Rolf Lassgård is zo’n acteur.

Van de arrogante, sjofele Bergman, die zijn pijn heimelijk draagt, maakt Lassgård een prikkelend personage. Zijn luie oogopslag is even innemend als zijn lachje bitter. Hij zorgt er in belangrijke mate voor dat Den Fördömde een aanwinst is in het brede veld van Scandinavische misdaadseries.

Ook goed is de swingende cameravoering, soms uit de hand genomen of gevaarlijk dichtbij. En anders schrik je wel op als Bergman onverwacht in gedachten verzinkt: dan verschijnt in beeld weer dat groen gorgelend water.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard