Coup der 'Movie Brats'

Easy Riders, Raging Bulls (Kenneth Bowser, 2003)Canvas, 22.25 – 23.20 uur

Documentaire over het decennium waarin filmregisseurs de dienst uitmaakten in Hollywood, waarna de macht werd teruggegrepen door producenten en filmstudio’s. De periode staat bekend als het tijdperk van de Movie Brats.

Het studiosysteem viel in de jaren zestig in rap tempo uiteen. Mensen gingen niet meer zo vaak naar de bioscoop – ze keken liever televisie. Ondertussen veranderde de samenleving: de burgerrechtenbeweging kwam op, met in haar kielzog de vrouwenbeweging. En de oorlog in Vietnam leidde tot felle studentenprotesten. Niet toevallig de groep die zich nauwelijks nog herkende in Hollywood, dat liever musicals als Hello, Dolly bleef produceren.

De vorig jaar overleden regisseur Arthur Penn had goed door dat Hollywoodfilms niet de maatschappij van de jaren zestig weerspiegelden en hij was een van de eersten die daar verandering in brachten met zijn rebelse Bonnie and Clyde (1967), waar een jong, politiek bewust publiek zich in herkende. Het succes van die film plaveide de weg voor films als Easy Rider (Dennis Hopper, 1969). Een nieuwe generatie filmmakers, onder anderen Francis Ford Coppola en Martin Scorsese, brak het verkokerde studiosysteem open met frisse, door de Europese kunstzinnige cinema beïnvloede films, met nieuwe sterren als Warren Beatty en Jack Nicholson. De poorten van Hollywood gingen wijd voor hen open. Wat er vervolgens gebeurde is pas volgende week te zien, want Canvas knipte de op een boek van entertainmentjournalist Peter Biskind gebaseerde documentaire helaas in tweeën.

André Waardenburg