Citaten

„Het blijft een verborgen landmijn, dat lidmaatschap van het Koninklijk Huis.”

Pieter van Vollenhoven, Buitenhof, 12 juni.

„Toen had ik te weinig ervaring om te begrijpen dat als je als politicus iets uit moet leggen, je al met vijf-nul achterstaat.”

Tweede Kamerlid Frans Timmermans (PvdA) over zijn aandeel in de campagne voor het per referendum goedkeuren van de Europese Grondwet, De slag om Brussel, 13 juni.

„De kwestie-Griekenland wordt in Den Haag gezien als de grootste bedreiging voor de regeringscoalitie.”

Politiek redacteur Ferry Mingelen, Nieuwsuur, 14 juni.

„Het valt niet mee te leven in een land waar het toeval zo’n belangrijke rol speelt.”

De Poolse filmregisseur en politicus Andrzej Wajda, Het uur van de wolf, 14 juni.

„Bij mijn beroep horen risico’s. En die probeer je zo gecalculeerd mogelijk in te schatten. Je probeert ze te beperken. Maar er zullen altijd grotere risico’s zijn dan wanneer je hier blijft.”

Hans Jaap Melissen, oorlogscorrespondent in Libië voor de Wereldomroep en de NOS, Spraakmakende zaken, 14 juni.

„Mijn eerste voorkeur gaat toch uit naar mensen die hier al zijn, die de taal al spreken, die hier al wonen, die een uitkering hebben. Die wil ik in de eerste plaats aan het werk hebben. Pas als er dan nóg vacatures zijn die niet vervuld kunnen worden, dan komen wat mij betreft mensen uit andere landen aan de beurt.”

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken, VVD), Avondspits, 14 juni.

„De kunstbezuinigingen lijken op Agent Orange, het chemisch middeltje dat in de Vietnamoorlog werd ingezet en niet alleen de bomen ontbladerde, maar ook de begroeiing op de grond vernietigde, de inheemse diersoorten wegjoeg en het grondwater vergiftigde, zo zeer dat de bevolking er generaties later nog steeds ziek van wordt.”

Journalist en schrijver Joost de Vries, De Groene Amsterdammer, 14 juni.

„Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, niet? Dat geldt ook voor de Joodse staat.”

Priester Antoine Bodar, Knevel & Van den Brink, 15 juni.

„Als je deze risico’s neemt, moet je je realiseren dat je een vangnet moet bouwen. Als het fout gaat, heb je jezelf heel wat te verwijten. Als kredietbeoordelaars het doorrollen als onvrijwillig zien en als gedeeltelijke wanbetaling, vindt besmetting plaats van andere perifere eurolanden.”

President Nout Wellink van De Nederlandsche Bank over de risico’s van een tweede steunoperatie aan Griekenland, Het Financieele Dagblad, 16 juni.