Centrum seksueel geweld in Utrecht

Den Haag. Slachtoffers van seksueel geweld kunnen vanaf januari voor eerste hulp en de behandeling van hun klachten terecht bij een Centrum voor Seksueel Geweld. Het Universitair Medisch Centrum Utrecht opent dit eerste Nederlandse verkrachtingscentrum, in navolging van Scandinavische landen, de VS en Groot-Brittannië. In het centrum werken psychosociale hulpverleners, artsen en politie samen.

De slachtoffers worden in het Utrechtse centrum opgevangen door een verpleegkundige in een speciale „vriendelijk aandoende” ruimte met douche, zo laten de initiatiefnemers weten. Artsen kunnen er medische onderzoeken doen. Ze kunnen ook kijken of er op het lichaam sporen zitten, voor strafrechtelijk onderzoek. De slachtoffers krijgen een behandeling aangeboden tegen de gevolgen van hun trauma. Zo nodig worden de ouders er bij betrokken.

„We verwachten vooral jongeren tussen de veertien en vierentwintig jaar”, zegt een van de initiatiefnemers, seksuoloog Astrid Kremers. „Zij hebben vier keer zo veel kans een verkrachting mee te maken.” Twaalf procent van de vrouwen en drie procent van de mannen in Nederland heeft ooit een verkrachting meegemaakt, stelde de Rutgers Nisso Groep in 2009. Het Centrum Seksueel Geweld wil slachtoffers sneller begeleiden. Nu vragen zij pas na gemiddeld anderhalf jaar om hulp.

De meesten kampen met stress- en depressieklachten. Sommigen raken ongewenst zwanger, krijgen geslachtsziekten of hiv.