Betaalbare art deco-verrassing 8 +

Ronald Hoeben eet in eetcafé Schiller zo lekker dat hij bijna van zijn art deco-stoel valt.

Wanneer we het over restaurants hebben, gaat het al snel over het topsegment. U weet wel: zo’n topzaak waar een topchef aan het fornuis staat die het ene topgerecht na het andere door het keukenluik slingert. En hoe was het? Ja, top natuurlijk!

In de praktijk spendeert de Nederlander gemiddeld zo’n 17,50 euro aan een maaltijd buiten de deur en daar zijn snackbars niet bij inbegrepen. Dat is dan dezelfde landgenoot die thuis een fles wijn opentrekt van 2,50 euro, want dat is daarvoor de doorsnee uitgave.

Wie de tastbare bewijzen achter de statistieken wil aanraken, komt er met de wijn wel uit: in de supermarkten wordt genoeg wijn onder de 3 euro aangeboden. Maar wat moet je je voorstellen bij een restaurant waar je 17,50 euro spendeert? Dan verzeil je bij Ikea of op de lunchkaart van Van der Valk. In tegenstelling tot Frankrijk en Duitsland kennen wij nauwelijks een simpele restaurantvorm. Er zijn veel middenklasserestaurants en daarvan wil het gros tegen de subtop aanschurken, al was het maar in prijs. De betaalbare basissector wordt bevolkt door ‘etnische’ eethuizen: Chinezen, Thai’s en pizzeria’s van allerlei pluimage.

Onze gutbürgerliche Küche is het eetcafé, een restaurantvorm waar het excuus voor de kwaliteit (we zijn een café, geen restaurant) eigenlijk al ingebouwd zit en waar de prijzen relatief ook vaak al uit de pan rijzen. Aangenaam verrast worden door de maaltijd in een eetcafé is bijgevolg een dubbele verrassing en die wil ik in het geval van het Amsterdamse Café Schiller niet onvermeld laten.

Ten eerste is Café Schiller een unieke locatie door de art deco-inrichting. Tussen het hout en gestreepte fluweel in het achterzaaltje waan je je onder het zelfportret van oprichter Frits Schiller (1886-1971) in het interbellum, het is haast onvoorstelbaar dat je je in 2011 aan het Rembrandtplein bevindt.

Daarnaast produceert Schillers keuken uitstekende, betaalbare gerechten zoals een vissoep met rouille, kaas en croutons voor 8 euro of een terrine van eendenlever met vijg, geconfijte ui en port voor 8,50 euro. Oesters kosten hier 2 euro per stuk, het blijken Gillardeaus. Van scholfilet (20 euro) is een troostrijke schotel gemaakt met lamsoor en Hollandse garnalen, de tournedos (22 euro) ligt naast runderwang, spinazie in bladerdeeg en een blok aardappeldauphinois en voor 21 euro komt er perfect gegaarde lamsrug naast lamsstoofvlees, een timbaaltje couscous en courgette julienne.

Als blijkt dat dit alles gekookt is door een twintigjarige vallen we definitief van onze art-decostoel. Bovendien garandeert de wijnkaart ook nog eens kwaliteit: alle wijnen staan op de kaart voor de inkoopprijs plus 14 euro. Dat is tenminste niet drie keer over de kop.

Café SchillerRembrandtplein 24aAmsterdam020-6249846

    • Ronald Hoeben