Behandel geld als een mooie vrouw, met respect

„Ons gezin heeft maandelijks netto 6.000 euro te besteden. Eén kind studeert en woont op zichzelf, één doet eindexamen en één zit op de middelbare school. Mijn man gaat over twee jaar met vervroegd leeftijdsontslag. Daarna moeten we rondkomen van 75 procent van zijn salaris. Wij houden nu echter al nauwelijks iets over en ik weet niet waar dat aan ligt. Wat kunnen wij doen?”

De Amerikaanse oliemagnaat Paul Getty, de eerste miljardair op aarde, liet munttelefoons installeren in zijn Engelse landhuis Sutton Place, omdat gasten ondankbaar belden op zijn kosten. En toen zijn kleinzoon in 1973 werd ontvoerd, praatte hij de losprijs – na weken onderhandelen – omlaag van 17 naar 2,2 miljoen dollar. Want geld, zo vond Getty, is als een mooie vrouw: als je het niet goed behandelt, loopt het van je weg.

Geld goed behandelen, begint met leven binnen je budget plus wat spaargeld op de bank. Veel koppels doen dat automatisch: is de een royaal, dan let de ander extra op de kleintjes. Maar soms ontberen beide partners een financieel gen. Euro’s kunnen dan bij duizenden verdampen. Niemand snapt waar het blijft.

Dit stel moet straks rondkomen van 1.500 euro minder, 4.500 euro per maand. Dat lijkt een makkie, want een modaal gezin met kinderen kan maandelijks 2.750 euro uitgeven. Maar ik ken de omstandigheden niet. Misschien is sprake van schulden door oplichting, psychische problemen, administratieve onwil, een beleggingsblunder of een partner met een gat in de hand. Zelfs hoogopgeleiden met hoge inkomens kunnen hun grip op geldzaken verliezen. Belangrijke enveloppen blijven ongeopend en de papieren stapelen zich op. Niemand weet meer wat wordt uitgegeven en wat is betaald. Dat kan leiden tot extra kosten en schulden.

Gelukkig trekt mevrouw tijdig aan de bel. Rondkomen van minder is namelijk in principe eenvoudig: administratie organiseren, uitgaven inventariseren, keuzes maken en bestedingen minimaliseren. Heeft uw gezin geen speciale problemen, dan lukt dit mogelijk op eigen houtje met een van de talloze gratis, digitale huishoudboekjes op internet. Huishoudadministratie is weer helemaal in, nu een kwart van de Nederlandse huishoudens moeite met rondkomen heeft.

Wie er zelf niet uitkomt, heeft behoefte aan een budgetcoach. Dat is een tijdelijke hulp aan huis die de bezem haalt door uw administratie, onnodige of onhaalbare uitgaven en schulden, en die u leert hoe u dat in het vervolg zelf kunt doen. Een goede budgetcoach is zijn of haar gewicht in goud waard, maar het aanbod is onoverzichtelijk.

Zowel zelfstandigen, franchiseketens als vrijwilligersorganisaties bieden diensten aan, meestal voor drie tot zes tientjes per uur. Kies zorgvuldig iemand die bij u past, bijvoorbeeld door oriënterend met diverse dienstverleners te praten. Een goede budgetcoach behandelt uw geldzaken zoals Paul Getty de zijne: met respect, verstand en zorg. Dan loopt het geld nooit meer van u weg.

Meer informatie: steunpuntthuisadministratie.nl, budgetcoach.startkabel.nl of google ‘gratis huishoudboekje’

    • Erica Verdegaal