Bedroefd en bekroond

Een bedroefd mailbericht ontvangen van een kwartet Nederlandse heren dat met hun domein Villebois doende is in de Loire. Dit naar aanleiding van mijn eerdere artikel over Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc. Daarin noteerde ik de uitslag van een blindproeverij waarin Franse proevers concludeerden dat ‘Sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland meer typische karakterkenmerken vertoont dan zijn soortgenoot uit de Loire’. U begrijpt: zere been. Hun schermpostmededeling vervolgde met een lijst van gouden, zilveren en bronzen plakken die hun wijnen tijdens internationale concoursen in 2010 hadden gewonnen. Nu raakt u daar misschien van onder de indruk, ik niet: het krijgen van een medaille bij een wijnwedstrijd is net zo moeilijk als een sheriffster halen bij Bart Smit. Neemt niet weg dat ik de Villebois-wijnen al lekker vond voordat ze gelauwerd werden. In eerdere proefnotities lees ik terug dat ‘Villebois vooral bij liefhebbers van Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc in de smaak zal vallen.’ Zouden ze dat nu als een compliment zien of als een belediging?

villebois.nl