Asterix en Obelix laten spoor van schedelbasisfracturen achter zich

ROTTERDAM. Tsjok! Tsjak! Baf! De door toverdrank opgepepte spieren van striphelden Asterix en Obelix maken meer kapot dan je op grond van de vrolijke plaatjes van tekenaar Albert Uderzo zou verwachten. Dat zegt althans een team van gerenommeerde hersenchirurgen in een artikel in het Duitse medisch tijdschrift Acta Neurochirurgica. De slachtoffers van de Galliërs hebben in de loop van de stripreeks regelmatig hersenletsel opgelopen.

De artsen komen op grond van close reading tot de conclusie dat 704 stripfiguurtjes in tezamen 34 Asterix-albums, overduidelijk de symptomen vertonen van zwaar hersenletsel: naar buiten hangende tongen en gezwollen ogen die kunnen wijzen op een schedelbasisfractuur.

Van de 704 slachtoffers zijn er 698 man, bijna tweederde is Romein. In 83 procent van de gevallen is het letsel veroorzaakt door personen onder invloed van de onoverwinnelijk makende drank die druïde Panoramix voor de Galliërs brouwt. Ironisch genoeg werd hij zelf het zwaarste slachtoffer, zagen de onderzoekers. „Verlies aan spraakvermogen en disoriëntatie als gevolg van hersenfalen hielden het langst aan bij Panoramix.” Dit was in het album Asterix en de strijd van de stamhoofden waarin Obelix een menhir laat vallen op de druïde.

Hun onderzoek is niet helemaal serieus is, schrijven de Duitsers, maar ook niet louter frivool. Ze hopen zo de aandacht te vestigen op de gevolgen van hersenletsel.