achter het stuur

‘Verkeerder dan een Hummer kan niet’

Eduardus Hermannus Theresia Maria (Ed) Nijpels (Den Helder, 1 april 1950) is een Nederlands politicus en bestuurder. © Dijkstra b.v.

Acht vragen aan Ed Nijpels (1950) VVD-politicus, lid dagelijks bestuur VNO-NCW en voorzitter branchevereniging NLingenieurs.

Wat was uw eerste auto?

„Een Fiat 500. Die kocht ik voor 75 gulden en ik heb hem onmiddellijk oranje geschilderd. Dat was in die tijd een gewaagde kleur. Op de sloop kocht ik nog twee andere Fiatjes voor de onderdelen en die zette ik tot ergernis van mijn vader achter in de tuin. Iedere week was er wel iets kapot. De startmotor heb ik wel tien keer vervangen. Voor 3 gulden had je trouwens op de sloop zo’n startmotor en dat vervangen deed ik op den duur blindelings.”

Wat rijdt u nu?

„Een Audi A8. Vooral vanwege het comfort, ik rij gemiddeld honderdduizend kilometer per jaar. Met een gemiddelde snelheid van 70 km/u zit ik elk jaar drie werkmaanden in de auto. Zelfs in een comfortabele auto is dat veel, eigenlijk te veel. Maar ja, het is me wel wat waard om in Friesland aan het water te wonen.”

In welke auto wilt u absoluut niet gezien worden?

„In een Hummer. Verkeerder kan niet.”

De beste chauffeurs: mannen of vrouwen?

„Mannen, dat is een praktijkervaring.”

Te hard rijden of toch maar te laat komen?

„Ik heb gruwelijk de pest aan te laat komen, dus dan maar een beetje te hard in de polder.”

Wat is uw grootste ergernis achter het stuur?

„Mensen die links blijven rijden en mensen die na een kleine aanrijding op de rijbaan blijven staan. En af en toe erger ik mij als mijn vrouw weer een stoeprandje in een bocht meepakt.”

Wat is uw favoriete bezigheid in de auto?

„Ik word gereden. Dus lees ik veel kranten en stukken. En sinds vorig jaar is ook de iPad populair.”

Als ik minister van Verkeer was dan zou ik…

„…een simpele vorm van rekeningrijden invoeren.”

    • Guus Peters