‘Zeker zestien doden bij demonstraties Syrië’

Caption: A Syrian flashes V-sign at a refugee camp in the Turkish border town of Altinozu in Hatay province June 17, 2011. Turkey called for Syria to immediately halt a violent crackdown on protesters and pass democratic reforms, in a meeting on Thursday between Foreign Minister Ahmet Davutoglu and a top Syrian envoy. REUTERS/Umit Bektas (TURKEY - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY IMAGES OF THE DAY) Syrische vluchteling in het Turkse vluchtelingenkamp in Altinozu maakt het vredesteken. Foto Reuters / Umit Bektas

Syrische veiligheidsdiensten hebben zeker zestien mensen gedood toen tienduizenden mensen na het vrijdaggebed de straat opgingen tegen de regering van de Syrische president Bashar Al-Assad.

Dat hebben Syrische activisten laten weten aan persbureau AP. In verschillende steden kwam het tot een gewelddadige confrontatie tussen demonstranten en veiligheidsdiensten. Het ergste bloedvergieten zou in de stad Homs hebben plaatsgevonden. Hier werden acht betogers doodgeschoten. Volgens de Syrische staatstelevisie kwam hier ook een politieagent om bij een gevecht met gewapende bendes.

Dit zijn waarschijnlijk beelden uit Homs, maar dat kan nog niet bevestigd worden:

Het leger zou vanochtend de noordelijke stad Maaret al-Numan zijn binnengetrokken en de volledige controle over de stad hebben. Ook zouden militairen de zuidelijke stad Khan Sheikhon omsingelen.

Sinds het begin van het gewelddadige optreden van de Syrische regering tegen activisten en demonstranten zouden al meer dan veertienhonderd Syriërs de dood hebben gevonden. Tienduizenden mensen zijn ingerekend, terwijl nog eens duizenden voor het geweld zijn gevlucht.

Omdat er nauwelijks journalisten in Syrie zijn, is berichtgeving vanuit het land lastig te vergaren en te controleren.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis