Wethouder maakt alternatief plan voor cultuurbezuinigingen

Opera Norma van de Nederlandse Opera in 2005. Foto NRC / Bas Czerwinski

De Amsterdamse PvdA-wethouder van Cultuur, Carolien Gehrels, heeft een eigen plan gemaakt voor de cultuurbezuinigingen. Haar plan combineert het advies van de Raad voor Cultuur met het voornemen van het kabinet, schrijft kunstredacteur Birgit Donker vanmiddag in NRC Handelsblad.

Gehrels is maandag één van de deskundigen die worden gehoord door de Kamercommissie Cultuur. Daar gaat ze haar ‘verbindingsvoorstel’ voorleggen. Ze verzamelt steun voor haar plan onder haar collega’s. Ze heeft inmiddels zeven van de negen wethouders van de grote steden op de hoogte gesteld. “Die vinden het interessant of ze nemen het in overweging.”

De belangrijkste punten uit het voorstel van Gehrels:

  • Musea en topinstellingen als het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera ontzien (brief Zijlstra)
  • Steun voor middelgrote en kleinere instellingen (advies Raad voor Cultuur).
  • Het uitsmeren van de bezuinigingsplannen tussen 2013 en 2015, zodat instellingen meer tijd krijgen om alternatieve geldbronnen te vinden. (advies Raad voor Cultuur)

Ze zegt al steun te hebben van haar collega’s in Utrecht, Maastricht en Den Haag. “Ook de fracties van GroenLinks en PvdA in de Tweede Kamer voelen hier wel voor.”

Gehrels in een toelichting tegenover Birgit Donker:

“Dit is een win-win situatie. Het beste van twee werelden. Je behoudt het geld voor de topinstellingen, de ambitie van Zijlstra, maar ook voor de basis en vernieuwing zoals de Raad voor Cultuur wil.”

Haar voorstel kost extra geld, geeft Gehrels toe, zo’n 50 miljoen per jaar schat ze. “Maar je voorkomt veel ellende.” Het voorkomt volgens haar onder meer gelobby voor het behoud van bijvoorbeeld een extra opera-instelling in het Zuiden of toch meer geld voor regio-orkesten. “In het voorstel van Zijlstra gaat Maastricht er 75 procent op achteruit, in het voorstel van de raad 25 procent.”

Lees meer over de zorgen van Gehrels over de cultuurbezuinigingen in NRC Handelsblad van vanmiddag. Abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie (vanaf 16.00 uur).

    • David Haakman