'We zijn met iets revolutionairs bezig'

Marjon Bakker, 38, actief sinds 2005. Zij is sinds april de enige betaalde medewerker van vereniging Wikimedia Nederland. En één van de relatief zeldzame vrouwelijke Wikipedianen.

„De eerste keer dat ik die bewerkingsknop zag: wow! Je klikte en dan stond de tekst gewoon online. Ik had echt het gevoel dat we met iets revolutionairs bezig waren, met vrije kennis. In die begintijd was Wikipedia veel kleiner. De mensen kenden elkaar beter. De community is veranderd van een klein dorp waar iedereen elkaar kent tot een grote stad met stoplichten en verkeersregels.

„In Duitsland is er nu een lobby om Wikipedia op de werelderfgoedlijst van Unesco te krijgen. Dan is de revolutie wel voorbij. Bezoekers denken nu soms dat Wikipedia op een soort magische wijze uit de lucht is komen vallen. Maar er zit een community achter Wikipedia waar je als lezer niets van merkt. Het gaat om veel meer dan alleen artikelen schrijven of bewerken. Ook vandalismebestrijding en het controleren van recente wijzigingen hoort er bij. Dat het aantal actieve Wikipedianen daalt, is een aandachtspunt in onze strategiebesprekingen. Eén van de oplossingen is een verbeterde usability: de code om artikelen te bewerken is nu nog te ingewikkeld. Dat kan afschrikwekkend werken. En waar ik zelf heel erg op hamer: wees vriendelijk voor nieuwkomers.”