VS beloven jacht te maken op nieuwe leider Al-Qaeda

Gates en Mullen beloofden gisteravond op een gezamenlijke persconferentie jacht te maken op Ayman Al-Zawahiri. Foto AFP / Jim Watson

De Verenigde Staten zullen Ayman Al-Zawahiri, sinds gisteren de nieuwe leider van Al-Qaeda, net zo behandelen als zijn gedode voorganger Osama bin Laden. Dat zei Amerika’s hoogste militair, admiraal Mike Mullen, vannacht.

Amerikaanse functionarissen omschrijven Al-Zawahiri als een ‘bleke imitatie’ van Bin Laden en als iemand zonder gevechtservaring, charisma en leiderschapskwaliteiten. De nieuwe terroristenleider zou volgens de functionarissen verdeeldheid binnen Al-Qaeda kunnen zaaien en de organisatie zo verder kunnen verzwakken.

Vertrekkend Defensieminister Robert Gates zei op zijn laatste persconferentie dat de aanstelling van Al-Zawahiri bewijst dat Al-Qaeda zich ondanks de dood van Bin Laden probeert te blijven manifesteren en nog altijd gevaarlijk is. Gates zei wel dat de Egyptische nationaliteit van Al-Zawahiri tot wrevel binnen de organisatie zou kunnen leiden.

Al-Qaeda benoemde Al-Zawahiri gisteren officieel tot zijn nieuwe leider. De terreurorganisatie zei ‘met de hulp van God’ de strijd voor ‘de religie van de waarheid’ te zullen blijven vechten. De Verenigde Staten, Israël en bondgenoten van de twee landen blijven het voornaamste doelwit, aldus Al-Qaeda in een verklaring.

    • Pim van den Dool